Segítség gyengénlátóknak

 

2015. április 24-én szakmai látogatást tett Sajógalgócon az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület Munkaszervezete. A szervezet munkatársai megnézték a 2014 júliusában lebonyolított fafaragó képzésen készített tájház kerítést és temető kaput, amely a résztvevők munkáját dicséri. A látogatás során elhangzottak az Egyesület jövőbeni tervei, melyek között a fafaragó képzés folytatása is szerepel és egyéb olyan ötletek, amelyek LEADER támogatás segítségével megvalósíthatóak.

A településen működő Sajógalgócért Egyesület az EMVA LEADER 2011 jogcím keretében fafaragó eszközöket szerzett be 2012-ben, mellyel elindult egy hagyományőrző tevékenység. Különböző technikákkal használati tárgyakat kezdtek készíteni, mint díszes kanalak, kínáló tálak, vágódeszkák. Az Egyesület 2013-ben újra sikeresen pályázott LEADER jogcímre és támogatást nyert „Faragjunk magunknak" elnevezésű fafaragó tanfolyam szervezésére. A pályázatból az Egyesület elméleti és gyakorlati képzést szervezett 18 fő részére és alapanyagot, valamint a szükséges szerszámokat is beszerezte.

A képzés során a résztvevők elsajátították a szerszámok szakszerű és biztonságos használatát, valamint a fafaragás történetével, helyi sajátosságaival és motívumvilágával is megismerkedhettek. A gyakorlati munka eredményeképpen kisebb dísztárgyakat, használati tárgyakat, pl. kínáló tálat, házszámtáblát, névtáblát, fateknőt készítettek. A tanfolyam célja a tudásátadás mellett a közösségi szellem erősítése és az elkészült alkotásokkal a településkép javítása volt.

 

 

Véletlenszerű kép

 2009.08.16.


A honlap az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával,
a Triak Kft. közreműködésével valósult meg.
Nemzeti fejlesztési Ügynökség